12/05/2013

Getuige huwelijk, wie kies je, wat doen ze en waarom? Lees het hier!

Ceremonie

Getuige op je huwelijk zijn letterlijk onmisbaar! Zonder hun handtekening kunnen jullie namelijk niet trouwen. Maar wat doet een getuige nou precies, hoe kies je een getuige en hoe ga je een getuige voor het huwelijk vragen?

Wat doet een getuige op jullie huwelijk?

Het is wettelijk verplicht om getuige bij een huwelijk te hebben, minimaal twee en maximaal vier. Zet het regelen van getuige op jullie huwelijk op je bruiloft planning (kik hier voor een compleet voorbeeld van een bruiloft planning)!De getuigen ondertekent op jullie huwelijk de trouwakte. Door dit te tekenen geeft de getuige op jullie huwelijk aan dat hij of zij aanwezig is geweest en er getuige van was dat bruid en bruidegom hebben ingestemd met het huwelijk.En daarnaast, mocht de trouwakte verloren gaan, waren er altijd nog de getuige op je huwelijk die dan kunnen bevestigen dat jullie echt zijn getrouwd! Getuige op je huwelijk heb je dus echt nodig!lightbox title

Naast dat het verplicht is om getuige op je huwelijk te hebben kunnen getuige op je huwelijk nog meer voor je betekenen! Meestal kiest het bruidspaar goede vrienden en het is dan ook geen slecht idee om deze bijvoorbeeld het vrijgezellenfeest te laten organiseren of de ringen te laten dragen. Let dan wel even op dat je niet iemand kiest met twee linker voeten want dit is een verantwoordelijke taak!

Hoe kies je een goede getuige voor jullie huwelijk?

Een getuige op een huwelijk moet meerderjarig zijn, anders is de handtekening op de trouwakte niet rechtsgeldig. Een getuige op het huwelijk is meestal iemand die de bruid of de bruidegom goed kent, dus een goede vriend of familie. Het wordt als een eer gezien om getuige op een huwelijk te zijn dus denk er goed over na! Het is trouwens heel leuk om de getuige op jullie huwelijk nog extra in het zonnetje te zetten door ze als bedankje een mooi cadeautje te geven!

TIP! Voor iemand getuige van een huwelijk kan zijn, moet hij/zij een getuigenbiljet invullen (getuige huwelijk). Deze vraag je aan bij de gemeente waar je in ondertrouw gaat.

Hoe vraag je op een originele manier een getuige voor jullie huwelijk?

Getuige op een huwelijk zijn is een leuke, mooie en bijzondere taak! Dus is het ook hartstikke leuk om op een bijzondere manier de getuigen te vragen. Een aantal leuke ideeën op een rijtje!

– Graveer in een spiegel de tekst: getuige op het huwelijk van … & ….
– Maak een kruiswoordpuzzel of een woordzoeker waarbij de oplossing is: ben jij onze getuige op ons huwelijk?
– Maak op de computer een krantenbericht met als kop: getuige gezocht! Hang dit op in het huis van je getuige of verstuur het per post!
– Maak gedichten over hoe bijzonder iemand voor je is met aan het eind de bijzondere vraag

LOOKBOOK