16/02/2015

6 inspiratietips voor een onvergetelijke ceremonie!

Ceremonie Voorbereiding

De hele ceremonie rondom de huwelijksvoltrekking draait natuurlijk om het ja-woord. Alleen het ja-woord afhandelen kan, maar het kan veel creatiever. De manier waarop de ceremonie start zet de toon voor het verdere verloop van jullie huwelijksdag. Daarom geven we een aantal inspiratie tips voor jullie ceremonie om hier een onvergetelijke ervaring van te maken, waar nog lang over zal worden nagepraat door jullie familie en vrienden!

Tip 1: Verander van opstelling

Als je start met een kleine verrassing heb je direct nieuwsgierigheid gewekt bij de aanwezigen. Vraag de trouwlocatie om een opstelling te maken die anders is dan bij de meeste bruiloften. Een cirkel of een hart om het bruidspaar en de trouwambtenaar heen geeft een intiemere sfeer en iedereen kan het tafereel beter zien.

Een huwelijk is een samenvoeging van levens, waarbij familie en vrienden één geheel vormen. Door deze opstelling kun je gasten een stoel laten kiezen en is er geen keuze in kant van bruid of bruidegom. Een mooi symbool om jullie liefde te vieren!

 

Tip 2: Begin de ceremonie opvallend

In plaats van te schrijden naar het altaar, kun je dansend naar het altaar. Helemaal leuk om (bruids)kinderen, bruidsmeisjes, getuigen, ceremonie meesters of zelfs jullie ouders te vragen met jullie mee te dansen. In de aanloop naar de bruiloft kun je eventueel een dansje instuderen.

Tip 3: Gebruik een persoonlijk ritueel

Tijdens de ceremonie kun je kiezen om een bepaald ritueel uit te voeren. Dit kan een ritueel zijn uit geloofsovertuiging of cultuur. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de ceremonie te voorzien van een ritueel als een persoonlijk symbool voor de liefde. Kies hiervoor iets dat bij jullie past.

Een ritueel kan zijn dat jullie een tijdcapsule maken voor jullie 10-jarige jubileum. Je hebt dan een houten kistje nodig, die gevuld wordt met jullie favoriete wijn, champagne of andere drank. Daarnaast komt van jullie beiden een brief in de kist, gericht aan de ander waarin jullie vertellen waarom je ervoor kiest om samen oud te worden. Beiden brieven gaan ongelezen in de kist. Deze wordt dan door jullie beiden dichtgetimmerd met spijkers. Op de dag van het gekozen jubileum gaat de kist open, om samen van de inhoud te genieten. 

Je kunt tijdens de ceremonie, voordat de huwelijksvoltrekking start, door de trouwambtenaar jullie handen aan elkaar laten binden met een  mooi stuk stof of lint. Dan worden jullie zichtbaar en onzichtbaar met elkaar verbonden, dat geeft een extra lading aan de belofte voor elkaar te zorgen. Dit wordt vaak gedaan bij Hindoestaanse huwelijken.

Andere rituelen zijn het zand of water ritueel. Deze zijn gelijk. Jullie als bruid en bruidegom hebben beiden een pot zand met  een favoriete kleur of fles water en gieten dat om en om in een grote pot of fles die afgesloten kan worden. Deze pot of fles zet je in jullie huis als reminder aan jullie beloften.

 Tip 4: Betrek gasten bij de ceremonie

Gasten voelen zich even extra welkom als ze betrokken worden bij de ceremonie. Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid met het bruidspaar. Dit kun je doen door iedereen een kaars te geven. Tijdens de ceremonie ontsteken de bruid en bruidegom beiden een kaars vanuit één vlam. Vervolgens steekt de bruid de kaars aan van haar schoonvader en de bruidegom de kaars van zijn schoonmoeder. Vervolgens geven die de vlam weer door aan een persoon naast hen, die weer naast hen. Totdat alle kaarsen zijn verlicht. Begin vervolgens met kippenvel aan het ja-woord dat waarschijnlijk niemand snel zal vergeten! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de foto’s die jullie bruidsfotograaf zal schieten tijdens dit moment.

Tip 5: Verwikkel de kinderen in de ceremonie

Wanneer jullie trouwen en er zijn al kinderen, is het leuk om ze bij de ceremonie te betrekken. Dan voorkom je dat ze zich buitengesloten voelen. Dit kun je doen door kinderen ook een ring te geven, als onderdeel van jullie liefde.  Een andere manier is kinderen getuige te laten zijn. Officieel mogen kinderen onder de 18 geen getuige zijn, maar je kunt een kinder document laten verzorgen door de trouwambtenaar waarin zij ook een handtekening kunnen zetten. Of maak speciaal voor de kinderen een huwelijksgelofte. Kun je alle gasten al horen: “aaahhhh wat lief”.

Tip 6: 4 manieren om af te sluiten in stijl

De afsluiting van jullie ceremonie verdient net zo veel aandacht als de start. Erg leuk is om een bloem uit te delen aan de gasten wanneer zij plaats nemen voor de ceremonie. Wanneer het ja-woord is gegeven en het is tijd voor de eerste kus kun je de trouwambtenaar laten vragen aan de gasten om een oneindigheids symbool te laten vormen van de bloemen die zij hebben gekregen. Iedere bloem staat gelijk aan een felicitatie.

Feliciteer je kersverse partner door na het ja-woord een klein cadeautje uit te wisselen.

Laat de ceremoniemeesters kleine instrumenten en strooisels als een bellenblaas, bloemen en rijst  uitdelen (check even bij de gemeente of zij rijst wel toestaan) zodat jullie onder een erehaag van geluid en strooisels de locatie verlaten.

Een andere manier om de ceremonie af te sluiten is om buiten gezamenlijk ballonnen los te laten met daaraan een geschreven wens voor het bruidspaar, dan leven ze nog lang en gelukkig.

ADD A COMMENT

LOOKBOOK